Superpedagogen får rätt igen!

DN 20 maj

”Skolvalet används för att undvika underprivilegierade”

”Privilegierade väljer bort. Skolverkets rapport om ökande klyftor i Sveriges skolor i har slagit ned som en bomb i skoldebatten. I en ny studie i projektet ”Den svenska skolans nya geografi” visar vi att de privilegierade grupperna utnyttjar skolvalet för att undvika kontakt med de underprivilegierade. Vi kan också visa att boendesegregationen inte är den drivande kraften. Därför får Skolverkets rapport inte viftas bort av lobbyister för det fria skolvalet, skriver Bo Malmberg, Eva Andersson och John Östh.”

Äntligen har man undersökt de viktigaste aspekterna av det fria skolvalet och resultaten stämmer helt med den kritik som Superpedagogen fört fram på denna blogg!

Nu ska det bli intressant att se vilka argument de styrande politikerna kommer att använda för att behålla det fria skolvalet så som det ser ut idag. Kommer de att våga förbjuda vinster i skolverksamhet och därmed utmana riskkapitalisterna? Är kvaliteten på ungdomarnas utbildning viktigare för politikerna än att låta riskkapitalisterna plocka skolpengen från ungdomarna och placera vinsten i skatteparadis? Det är alltså detta som döljer sig bakom pratet om individens frihet. Låt oss komma ihåg det vid nästa val!

Politikerna har fullständigt tappat kontakten med sina väljare och idén om samhället som ett rättvist samarbetsprojekt, där alla kan känna självrespekt och meningsfullhet! De verkar inte alls förstå vad som väntar bakom krönet på den inslagna vägen! Eller om det är så att man faktiskt känner till konsekvenserna men väger dem mot de privilegierades möjlighet att slippa de underprivilegierade. Kanske i kombination med att man också ser de uppkomna bristerna som inkomstmöjligheter för privata företag inom ungdomsvård, säkerhetslarm, vaktbolag, läkemedel etc.

Vem vågar utesluta det sistnämnda alternativet?

Grattis Sverige!



Lämna en kommentar