”Du nya, du valfria…”

Det är sällan man läser en debattartikel om skolan som är så klarsynt som Filippa Mannheimers artikel i Expressen (17 nov 2020)! Äntligen vågar någon ta bladet från munnen!

https://www.expressen.se/kultur/svensk-skola-ar-en-skam-ni-politiker-har-svikit/?fbclid=IwAR2Ru2yvHBPLUm8Ul9Z2caZZbFJ9OGrTFJy9EG0do13dBAPxE_9SnWHgoQM

När man läser artikeln undrar man: Varför just Sverige? Vad är det hos oss svenskar som gjort att vi så beredvilligt tagit fan i båten? Varför har vi tillåtet detta galna experiment i snart ett halvt sekel?

Har vi svenskar ett masochistiskt drag som tvingar oss att låta de rika aktieägarna ta ifrån oss våra pengar för att vi inte är värda ett bättre öde? Typ: ”De rika vet alltid bäst! Annars hade de inte varit rika, förstår du väl!”
(Det kan ju inte var så att de ärvt sina pengar? Och ingen förmögenhetsskatt, gåvoskatt eller arvsskatt längre!)

Eller beror det på att media sedan 80-talet så konsekvent berättat för oss hur bra det är med privatisering? Att det är bättre att stora riskkapitalbolag får mer pengar än att mitt barn får en lärobok i skolan? ”Det var ju så hemskt förut när skolan var statlig och alla skolor var garanterade ekonomiska förutsättningar för att bedriva en god undervisning! Som i andra länder! Det var ju typ kommunism!”

Eller var det så att medelklassen såg en chans att få speciella skolor där deras barn kunde få träffas och knyta kontakter och slippa barnen från underklassen? Även riksdagsledamöternas barn fick glädje av denna segregation. Inte att förglömma! Man är sig själv närmast! Etc.

Filosofen John Rawls rekommenderade att fatta viktiga beslut bakom en slöja av okunnighet, det vill säga att den som fattar beslutet inte vet vilken position hon kommer att ha i det som beslutet gäller. Låt oss använda slöjan på placering av eleverna de närmaste tio åren! Vi skippar skolvalet och placerar eleverna slumpmässigt på en skola inom en radie av två mil!

Om man gjorde ett sådant experiment skulle skolan omedelbart förbättras, då medelklassens och de rikas barn kunde hamna på vilken skola som helst, varför de plötsligt skulle tvinga fram ett system där att ALLA skolor var bra!

Sverige 2.0! ”Du nya, du valfria…”





Lämna en kommentar