Härligt att vara rik i en demokrati!

DN 7 augusti

”Eleverna förlorare när gymnasier går i konkurs”

”Nästa krisbransch. Förmånliga statsbidrag och gynnsamma villkor har skapat en fri gymnasieskola som i dag står med för stor kostym när antalet elever sjunker. Eftersom vi har ett marknadsstyrt skolsystem riskerar de att gå i konkurs och tusentals elever kan stå utan utbildning och förlora flera år i studietid, skriver Sten Svensson.” (Sten Svensson, fristående skoldebattör, tidigare chefredaktör för Lärarnas tidning, utredare av skolans likvärdighet på uppdrag av Lärarförbundet.)

De ekonomiska krafterna bakom den nyliberala omdaningen av Sverige är så starka, att motkrafterna är tämligen chanslösa. De privata företagens vinst går i första hand och vanliga människors framtidsmöjligheter väger lätt i ett sådant sammanhang. Rapporterna om skolans förfall duggar tätt, men vem bryr sig? Förfallet påverkar ju inte beslutfattarnas barn eller de stora entreprenörernas, inte heller barnen till journalisterna på medieföretagen eller de höga tjänstemännen. De som påverkas är barnen till kassabiträdet på H&M i Västerås, bilmekanikern i Fritsla, busschaufförens barn i Åmål, småföretagarens barn i Sundsvall. Vem bryr sig om dem idag?  Verkligen svårt att säga.

De friskolor som går i konkurs är nämligen inte de skolor som de välbeställdas barn går på, eftersom de har högt söktryck och därmed hög intagningspoäng, utan skolor som förslagna entreprenörer startat med vissheten att göra sig en säker slant på det svenska friskolesystemet, vars konstruktion gjort det till en idiotsäker bransch där ingen kan misslyckas, oavsett hur dålig produkten är. Men å andra sidan – kunden styr. Om nu ungdomarna och deras föräldrar föredrar friskolor, så låt dem välja friskolor. Visst drabbas många ungdomar av ett korkat skolsystem och det är naturligtvis illa, och visst sjunker kunskapsnivån i Sverige, men folk har ju faktiskt valt detta alternativ i demokratisk ordning.

Vi lever i en tid där alla försöker lura av oss pengarna som vi förtjänat. Inte genom vulgära metoder som hot eller våld – utan genom ”trevlig” reklam. De som är rika har råd att satsa på effektiv reklam för att bli ännu rikare, och vi kan öka deras rikedom genom att köpa deras produkt. Om det gynnar oss är ytterst tveksamt, men det är vårt fria val. Sveriges framtid har plötsligt hamnat på vårt köksbord bland färggranna broschyrer från alla skolor som lovar guld och gröna skogar, men de flesta skolentreprenörer vill egentligen bara fylla på sin egen förmögenhet på kanalöarna.

Så nu ligger både Sveriges framtid och våra barns på köksbordet. Om skolan går i konkurs för att vinsten är för liten, har vi ingen att skylla på. De flesta av oss valde ju faktiskt denna modell i demokratiska beslut. Så ge dina pengar till ”rätt” entreprenör!

Grattis Sverige!

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s